dilluns, 19 d’abril del 2010

Repas de les unitats 7 i 8

Repàs de les unitats 7 i 8
Explica la diferència entre el complement directe i l'indirecte. Posa'n exemples.doncs que el complement directe no pot portar preposició i d’indirecta porta preposició i el complement indirecte expressa el receptor de l’acció verbal i el complement directa es una extenció del significat verbal , exemples :
-Aquest nen petoneja la Maria (CD directa)
-Explica el problema a l’alumne (CI indirecta)2. Digues si el complement destacat és directe o de règim verbal:a) S'adona que ha fet mal a tots els companys complement de règim b) Va prometre als nois de portar-los al parc complement de règimc) Confia que l'obra surti tan bé com va sortir en el darrer assaig complement de règimd) En Joan es dol que tots li facin el buit complement de règim3.Completa cada oració amb el pronom feble que calgui:a) No sabam fer la feina de casa. No ens..hi........han acostumatb) No m'entenc amb en Joan. Me’n..........vull distanciarc) Sé que és un repte inassolible, però m’hi...........exposaréd) M'ha costat veure que no rendeixo prou. Ara me....n’.he adonate) He deixat la casa ben arreglada, no ...ho......dubtis4. Quines són les principals tendències literàries de principis del segle XX? la poesia:La literatura experimental, la poesia evoluciona amb dos sentits, el moviment de les avanguardes i l’altre avança cap a la poesia pura.
La novel·la: apareixen dos camins perd la continuïtat argumental, el temps deixa de ser lineal, el punt de vista s’obre el narrador col·lectiu i al monòleg interior, etc.
Literatura existencial: Qüestiona el sentit de l’existència humana, i es pregunta sobre el món caòtic. Es passa al pessimisme, la desorientació i, sobretot l’angoixa vital.
Literatura social: Agafa les idees dels artistes i intel·lectuals, l’escriptor fa el paper en la lluita per la llibertat, la justícia i la pau.
5. Indica la funció que fan els elements destacats de cada oració i substitueix-los per pronoms:a) S'acostuma a fer les coses bé CR -les fa béb) Porta els comptes a l'avi CI CR -portals-hic) Es recorda de tot el que li deuen CR -Se’n recordad) Compra joguines als nebots CD CI -Els hen comprae) Explica el que vol als seus amics CI CR -Els hi explica el que volf) Es nega a treballar amb la família CI CR - Se li negag) Fa el que vol CD - ho fa 6. Torna a escriure les preguntes i les respostes del qüestionari que vam fer a classe sobre la literatura del tema 8.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada